„Edvard II“ otvorena proba predstave

Planirani datum premijere: 15. decembar

 

Subota, 25. novembar 2017.            Od 10:00 -14:00h         NOVOSADSKO POZORIŠTE – ÚJVIDÉKI SZÍNHÁZ

Režija Robert Lenard

Igra ansabl Novosadskog pozorišta

Podela:

Edvard II ‒ Zoltan Puškaš

Edi ‒ Bence Salai, k. g.

Edmund Kent ‒ Ištvan Kereši

Gaveston / Lajtborn ‒ Arpad Mesaroš

Izabela ‒ Andrea Janković

Margaret ‒ Judit Laslo

Stratford ‒ Atila Nemet

Lejdi Mortimer ‒ Livia Banka

Mortimer ‒ Daniel Gomboš

Stariji Spenser ‒ Atila Giric

Spenser ‒ Robert Ožvar, k. g.

Rajs ap Houel ‒ Gabor Pongo

Adaptacija po drami „Edvard II“ i po Holinšedovoj hronici: Robert Lenard

Scenografija i kostimi: Nora Arva, k. g.

Muzika: David Klem, k. g.

Probe predstave “Edvard II” koju će po tekstu Kristofera Morloa režirati Robert Lenard počele su  u ponedeljak 6. novembra. Premijera se planira za 15. decembar a kuriozitet ovog projekt je povratak Zoltana Puškaša na scenu. Puškaš, koji je završio glumačku akademiju, prestao je da igra i poslednjih desetak godina posvetio se režiji. Tokom svoje rediteljske karijere napravio je niz zanimljivih predstava u svom matičnom Ujvideki sinhazu ali i u Subotici, i u susednim Mađarskoj i Rumuniji. Posle dugo vremena evo ga na sceni kao glumca i to u naslovnoj ulozi…

Red reditelja:

“Sodoma i Gomora u Londonu – kralj je imenovan a njegov ljubavnik dobija sve veće i veće titule. Drama Kristofera Marloa, našeg savremenika, može se istovremeno čitati kao drama identiteta, ljubavna tragedija i politička drama, pa čak i kao bildungs roman. U našem čitanju radi se upravo o tom složenom odnosu između kreveta i prestola.

Do koje mere ljubavni život utiče na profesionalizam? Kako identitet i emocija postanu politički skandal koji dovede čak dok građanskog rat? Šta se dešava kad privatni život procuri u javni i postane politički problem? Da li je pravi problem u tome što je kralj gej ili su problem osobe koje on bira za ljubavnika?

Predstava “Edvard II” traži odgovore na pitanja o vezi velikih mehanizama istorije – s jedne strane i i politike, naslovnih strana tabloida i politička dešavanja – s druge. U naslovnoj ulozi, posle 12 godina, na scenu se vraća odlični Zoltan Puškaš.”

ULAZ SLOBODAN!


NOVOSADSKO POZORIŠTE – ÚJVIDÉKI SZÍNHÁZ  Jovana Subotića 3-5   www.uvszinhaz.com  Tel. 021 525 552