U subotu 25. novembra 2017. godine, po sedmi put će se održati međunarodna manifestacija NOĆ POZORIŠTA u Republici Srbiji, u okviru međunarodne mreže European theatre night. Preko 50 različitih programskih sadržaja biće održano u sledećim gradovima:  Bačka Palanka, Beograd, Čukarica, Vrbas, Kragujevac, Niš, Novi Sad, Futog, Mladenovac, Prokuplje i Novi Bečej.

Ove godine smo zadali veliki zadatak te sa ponosom možemo da istaknemo da smo uspešno pripremili program pod temom DECA ZA DECU. Pored pozorišta, domova kultura i kulturnih centara, ove godine na naše veliko zadovoljstvo učestvuju i specijalne obrazovne ustanove i organizacije za decu ometenu u razvoju.

 

Sve ustanove kulture koje učestvuju u manifestaciji NOĆ POZORIŠTA uključili su se u jednu globalnu akciju i svojim aktivnostima će pokušati da skrenu pažnju na retke bolesti, decu sa simptomima intelektualne invalidnosti, uzrokovane genetskim mutacijama, za čiji lek se trenutno radi istraživanje.

Inspirisani ličnom pričom porodice Krgović iz Novog Sada i njihovom borbom da se utvrdi uzrok bolesti njihove ćerke i pristupi adekvatnoj terapiji kako bi se bar ublažili simptomi, jer lek za ovo retko oboljenje nije pronađen, došli su do saznanja i lično su se uključili u program istraživanja bolesti i iznalaženje leka.

Velika stvar svakako ne samo za malenu našu sugrađanku, već i za mnogo, mnogo dece koje odrastaju primajući neadekvatne terapije i ne znajući da mogu da se podvrgnu testiranju i možda baš oni imaju DDX3X genetsku mutaciju te će im dati nadu da će se pronaći lek.

Ovogodišnjim programom, a verujemo i prikupljenim sredstvima, svi zajedno ćemo pomoći istraživanju za iznalaženje adekvatne terapije i leka za pomenutu bolest.

Iz tog razloga izdvajamo dve premijere u Beogradu i Nišu, predstave koju igraju deca sa sa posebnim potrebama: u Kulturnom centru Čukarica predstava „Maštarije“ – interaktivna predstava sa projektom inkluzije dece sa smetnjama u razvoju pozorišta Učiteljskog fakulteta u Beogradu, u Pozorištu lutaka u Nišu predstva “Nije lako biti dete” – mjuzikl, interakitvna lutkarska predstava glumice Nataše Ristić u kojoj učestvuju škola „14. oktobar“, Medicinska škola „Milenko Hadžić“, Hor škole „14. oktobar“ i učenici dramskih sekcija niških osnovnih škola.

U novosadskoj Gradskoj biblioteci program pripremljen u obliku predstave, radionica i izložbe dece iz Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju iz Veternika, a u Futogu najmlađe očekuje pozorišni maraton.

Po prvi put u manifestaciji imamo predstavu za bebe i najmlađe – „Šareno drvo“ u Pozorištu za decu u Kragujevcu koja će se zbog već velikog interesovanja igrati čak dva puta taj dan. Takođe, za najmlađe imamo po prvi put u manifestaciji temu pozorišni bonton u organizaciji Doma kulture Novi Bečej.

Fondacija Noć pozorišta je ove godine podržala beogradski Festival srednjih škola „Kulturica“, a tim povodom će UK Parobrod ugostiti prvo-plasiranu predstavu „Generali ili srodstvo po oružiju“ Borislava Pekića, drama u izvođenju učenika dramske sekcije VI beogradske gimnazije.

Kao i svake godine Kulturni centar Vrbas priprema celodnevni bogati program. I ove godine, u skladu sa temom, a okrenuti ka najmlađima, počinje program sa dodelom nagrada i otvaranjem izložbe od radova sprovedenog konkursa na  temu „Noć pozorišta“, a program završavaju, radionicama za najmlađe i dve predstave u izvođenju Dečjeg lutkarskog pozorišta LANE iz Kikinde i Centra za kulturu opštine Malo Crniće.

Prvi put u manifestaciji učestvuje Dom kulture u Prokuplju i to potpuno odgovarajuči na ovogodišnju temu. Za Prokupčane je pripremljen obiman program koji počinje od 18 časova uz učešće Dečijeg boravka SUNCE i Udruženje obolelih od mišićnih i neuromišićnih bolesti, korisnika Ustanove „MARA“ iz Niša, učenici OŠ „Ratko Pavlović Ćićko“, specijalne škole „SVETI SAVA“, i dr.

O DDX3X:

DDX3X mutacija je novo otkriće sa malom bazom pacijenata. U cilju podsticanja istraživanja, porodice su se udružile kroz istoimenu fondaciju na svetskom nivou, te edukuju roditelje i šire informacije o mogućnostima, a uporedo skupljaju sredstva za predstojeće vrlo skupo petogodišnje istraživanje na Univerzitetu u Kaliforniji u San Francisku, gde laboratorija dr Sherr-a jedina u svetu se bavi istraživanjem navedene mutacije i programa za razvoj mozga. Genetski istraživač Karlla Velch Brigatti, u saradnji sa Univerzitetom i roditeljima dece, organizovala je prikupljanje i čuvanje uzoraka biopsije kože od dece DDX3X-a i roditelja na Institutu Coriell. Prvo otkriće za DDX3Xmutaciju počelo je pre dve godine kada je putem istraživanja došlo do rezulata da DDX3Xgenske mutacije mogu biƟ povezane sa intelektualnim invaliditetom, koji se kreću od blage do duboke, abnormalnosti mozga, napada ili autizma. Pacijentska baza brzo je porasla sa 1 na 10, na desetine kao porodice koje nikada nisu znale ime poremećaja koji uƟču na svoju decu iznenada su imali informacije i podršku. DDX3Xmutaciju gena do sada je otkrivena kod devojčica. Uobičajeni simptomi: intelektualne invalidnost, mala težina, nizak tonus mišića, epilepsija, poremećaji pokreta, abnormalnosti kože, skolioza, gubitak sluha.


European theatre night je međunarodni projekat pokrenut 2008. godine u Hrvatskoj sa ciljem da se direktno podstakne dramsko i glumačko stvaralaštvo na prostoru čitave Evrope i približi kultura široj javnosti. Od početka pa do danas manifestacija se održala i održava svake godine pored Hrvatske i Srbije i u Belgiji, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Mađarskoj.