Međunarodna manifestacija NOĆ POZORIŠTA ove godine obeležava sedmu godinu postojanja u Republici Srbiji, kao deo evropske mreže European theatre night.

Do dana današnjeg manifestacija Noć pozorišta bila je podržana od strane Republičkog Ministarstva za kulturu i informisanje, Vlade Vojvodine, lokalnih samouprava, značajnih institucija u oblasti kulture i obrazovanja, a za postojanost manifestacije možemo zahvaliti učešću preko 140 ustanova kulture i organizacija iz Srbije.

Realizacija manifestacije u prethodnih 6. godina zabeležila je izuzetno veliku pažnju građana, pa tako i mnoštvo zahteva za obimnije i kvalitetnije programe u manifestaciji.

Posmatrajući trenutno stanje informatizacije, i toka informacija scenskih i izvođačkih delatnosti formalizovanih i ostalih interesnih kulturnih mreža, zaključujemo da postoji previše informacija koje teško dolaze do krajnjeg korisnika. Uz želju da pozorišta bolje rade, i razvijaju svoju delatnost bez obzira na jezik, običaje i zemlju iz koje dolaze, u Evropskoj noći pozorišta jedan od primarnih ciljeva jeste umrežavanje pozorišta.

Svi projekt koji su u pripremi ili su se realizovali od strane naše organizacije, postoje zahvaljujući našoj mreži učesnika i partnerima.


European theatre night je međunarodni projekat pokrenut 2008. godine u Hrvatskoj sa ciljem da se direktno podstakne dramsko i glumačko stvaralaštvo na prostoru čitave Evrope i približi kultura široj javnosti. Od početka pa do danas manifestacija se održala i održava svake godine pored Hrvatske i Srbije i u Belgiji, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Mađarskoj.